Skrivet 25 apr 2018

Bergmanåret börjar bra …

Bergmanåret 2018 har haft sitt första kvartal, och resultaten är över alla förväntningar. Jubileet har fått en fantastisk inledning, både i Sverige och utomlands. Otaliga filmvisningar världen över möter storpublik och får lysande kritik. Utställningar hyllas av besökare och press. Succé för Fanny och Alexander på London-teater. Författaren Bergman får sitt stora genombrott. Med mera.

Vi har arbetat länge för att förbereda Bergmanåret 2018, då Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år. Nu skriver vi kvartalsrapport (nåja) och kan konstatera att våra satsningar har lyckats över all förväntan. Lika kaxigt som nervöst förutspådde vi detta som världens största jubileum över en enskild filmskapare. Så blev det också! Säger Jan Holmberg, vd för Stiftelsen Ingmar Bergman.


BERGMAN PÅ BIO

Det brittiska filminstitutet BFI Southbank har officiellt avslutat sin Ingmar Bergman: A Definitive Film Season men i den stora satsningen ingår också distribution av filmer som Det sjunde inseglet (1957) och Persona (1966) på biografer över hela Storbritannien och Irland. Den mer sällan visade Beröringen (1971) har fått brittisk nypremiär, och tas emot av kritiken som ett bortglömt mästerverk med skönhetsfläckar: ”en film om vuxna för vuxna” (The Guardian).

Ingmar Bergman-retrospektiven gav definitivt BFI en flygande start på det nya året, och överträffade alla våra förväntningar på publiktryck. Vi är glada över att ha kunnat erbjuda Bergmans verk till en helt ny generation av filmälskare. Svenska Filminstitutets fantastiska digitala restaureringsarbete med Bergmans filmer har gjort att publik över hela Storbritannien kan se dessa filmer i allra bästa skick på bio, på BFI blu-ray och på BFI Player, säger Julie Pearce, distribution- och programansvarig på BFI.

Det råder ”Bergmania” på de brittiska öarna, men också på andra sidan Atlanten. I New York har ärevördiga Film Forum i West Village visat 47 Bergmanfilmer, varav 30 har nyrestaurerats av Svenska Filminstitutet. Time Out kallade det ”årets biografhändelse” och enligt Bruce Goldstein på Film Forum är Bergmanretrospektiven deras största publiksuccé någonsin, över en enskild filmskapare.

Här i Sverige visar Cinemateket i Stockholm alla Bergmans biograffilmer varje onsdag under hela året och för första gången på mycket länge är intresset stort också bland Bergmans landsmän. I Göteborg är det söndagar på Hagabion som gäller. SF visar en Bergmanfilm i månaden på utvalda biografer över landet: nu i april Såsom i en spegel (1961). I Rom avslutades precis en retrospektiv där alla (!) visningar har varit utsålda. I Wien har Österrikes Filmmuseum visat samtliga Bergmans filmer, enligt Die Presse ”ett renande syrabad för själen.”

Gott och väl 60 000 personer har hittills i år sett Bergmans filmer på bio över världen, och visningarna fortsätter under året i Tel Aviv, Singapore, Detroit, Helsingfors, Peking, Oslo, Montreal, Madrid, Moskva, Prag, Berlin, Washington DC, Hong Kong, Bogota, Taipei, Chicago, Paris, Toronto, Ljubljana, Geneve, Mexico City…


BERGMAN PÅ TEATER

I London hade Fanny and Alexander premiär på den anrika teatern Old Vic den 21 februari. Uppsättningen har fått ett mycket fint mottagande. Penelope Wilton (Downton Abbey) är ”superb” som Helena Ekdahl enligt Independents kritiker, och Observer menar att föreställningen ”slår sig in i hjärtat”. Även ditresta svenska recensenter är nöjda: Lars Ring i Svenska Dagbladet tycker att föreställningen ”imponerar” och Johan Hilton i Dagens Nyheter kallar den för ”underbar”.


FÖRFATTAREN BERGMAN

Bergmanåret i Sverige inleddes med Norstedts rekordstora Bergmanutgivning som består av sex praktfulla volymer av Bergmans egna skrifter och trettiofyra av hans filmberättelser. Först ut var dock den nyskrivna Författaren Ingmar Bergman, av Jan Holmberg, vd för Stiftelsen Ingmar Bergman som fått ett strålande mottagande: ”ett välkommet och faktiskt nödvändigt bidrag till den redan rika Bergmanlitteraturen” enligt Svenska Dagbladet. Några veckor senare kom de Bergmans Laterna magica i nyutgåva med förord av JMG Le Clézio, samlingsvolymen Artiklar, essäer och föredrag och Arbetsboken 1955–1974 (1975–2001 kommer i höst). Martina Montelius i Expressen kallar texterna i den senare för ”omistliga” och menar att hon lärt sig mer om livet och konsten i den än hon lärt sig ”av något alls de senaste sju åren, minst.” 


ÖVRIGA BERGMANHÄNDELSER

I Stockholm har Hallwylska museets utställning Bergman på modet med tillhörande samtal lockat storpublik, och i Filmstaden Råsunda pågår en utställning och vandringar för fullt.
Stiftelsen Ingmar Bergman har tagit fram en utställning om tillkomsten av ett de mest kända verken: ”Ett aldrig avslutat, viskande samtal”: Processen Fanny och Alexander hade premiär på BFI Southbank i januari och visas nu tillsammans med utställningen Bergman Moods av Nina Sandström och Magnus Länje på House of Sweden i Washington DC. Utställningen kommer sedan att turnera i ett antal länder under året.

I samarbete med Dramaten producerar Stiftelsen Ingmar Bergman Bergman: Monologer – en videoserie där skådespelare tolkar några av Bergmans allra främsta monologer. Hittills är tre monologer publicerade – med Lena Endre, Elin Klinga och Reine Brynolfsson, och ytterligare nio är inplanerade. En annan serie som produceras av Stiftelsen Ingmar Bergman är Anekdoter, där personer från Bergmans krets, till exempel Leif Zern, Christina Schollin och Stig Björkman, delar med sig av sina berättelser.

Direkt från tryckeriet kommer nu de nära 60 000 böcker som Stiftelsen Ingmar Bergman, i samarbete med Norstedts och LäroMedia, har tagit fram. Det är en specialutgåva av Fanny och Alexander, med förord av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, som delas ut som gåva till de studenter som går ut gymnasiet 2018. Runt 400 skolor över hela landet, från Kiruna till Ystad, kommer att dela ut boken till sina elever senare i vår.

Bergmanåret är just ett helt år av firande då de otaliga evenemangen runtom i världen är väl fördelade över 2018 – det finns fortfarande mycket att se fram emot. Bara här i Sverige har vi Bergmanutställningen på Scenkonstmuseet i Stockholm, Bergmanveckan på Fårö, Bergmanfestivalen på Dramaten och inte minst Ingmar Bergmans födelsedag den 14 juli. Vi återkommer till den och mycket mer.

Besök vårt kalendarium, som löpande uppdateras med allt som händer under Bergmanåret 2018, så länge.