Teater, 1945

Reducera moralen

Bergmans sjätte uppsättning under hans första år på Helsingborgs stadsteater. Ett, enligt honom själv, "vårligt krumsprång” som möttes av blandad kritik.

”[...] en kvick diskussion om moralisk omoral, bitvis vibrerande av ung indignation över mänsklig obarmhärtighet och förstockelse, bitvis farsartat uppsluppen som en amerikansk 'crazy'".
Ingmar Bergman i programbladet

Om uppsättningen

Recensenterna fick ett blandat totalintryck av denna debattkomedi, Gunnar Lorentz i Sydsvenska Dagbladet stördes av "en viss kantighet i rörelseschemat, en plastisk överbetoning av de exalterade känslorna."

Signaturen Tom i Skånska Social-Demokraten var mer överslätande och menade att pjäsen "i varje fall i Bergmans påhittiga regi är så pass rolig och skojfrisk, att den med framgång torde kunna värma upp oss under dessa frusna vårkvällar."

I spelårets sista programblad beskriver Bergman pjäsen som: ”en kvick diskussion om moralisk omoral, bitvis vibrerande av ung indignation över mänsklig obarmhärtighet och förstockelse, bitvis farsartat uppsluppen som en amerikansk 'crazy'".

Källor

  • Ingmar Bergmans Arkiv.
  • Henrik Sjögren, Ingmar Bergman på teatern (Stockholm: Almqvist & Wiksell, 1968).

Bilder / videor

Medarbetare