Sügissonaat

Eesti Draamateater

Sügissonaat

Eesti Draamateater

Eesti Draamateater
Tallinn
"I Bergmans manus är ingenting någonsin enbart svart eller vitt. Långt bakom deras fasad är karaktärerna och deras motiv lika mångfacetterade som ett höstlandskap."
Tiiu Laks, Eesti Päevaleht

Om uppsättningen

Skådespelarna erhöll mycket beröm för sina insatser och då särskilt Ülle Kaljuste i rollen som Charlotte Andergast. I Eesti Päevaleht skrev Tiiu Laks till exempel: "Ülle Kaljuste är ett så passande val i rollen som den självcentrerade Charlotte att det ligger viss ironi i att hon är så fantastisk just i rollerna som egoistiska kvinnor. Hösten är fortfarande långt borta, men sonaten rör redan vid själen."

Kristi Eberhart höll med: "Även om varken Bergman eller Pedajas tar parti för någon karaktär och skådespelarna spelar alla roller med jämbördig förståelse och empati, faller sympatirösten på den vitala Charlotte (Ülle Kaljuste) som helt enkelt inte är familjetypen, som valde musik, frihet och självförverkligande framför rollen som mor och hustru."

Eberhart framhöll också de andra skådespelarnas, liksom scenografens, prestationer: "Scenografen Reet Aus har skapat ett symboliskt och tidlöst rum som inspirerar känslorna och sinnesstämningen och ger skådespelarna möjlighet att åstadkomma storartade prestationer. Ülle Kaljuste, som den charmerande, motsägelsefulla och livskraftiga modern och Maria Avdjushko, som den känsliga och sårbara Eva, använder sig båda av denna möjlighet. Ain Lutsep som prästen Viktor innehar rollen som berättare som knyter ihop uppsättningens trådar: varm och villkorslös i sin kärlek till hustrun, efterlämnande sitt eget liv precis liksom Charlottes andra dotter, den sjuka Eva, i Britta Vahurs varmhjärtade och tillbakahållet förfärande tolkning."

Maria Avdjushko som här alltså gör rollen som Eva spelade även i Eesti Dramateaters uppsättning av Scener ur ett äktenskap 1997 då hon dubblerade i rollerna som Katarina och Fru Jacobi.

Madli Pesti i Eesti Ekspress framhöll föreställningens scenografi och kostym: "Reet Aus scenografi är anmärkningsvärt bra: en minimalistisk svart scen där skådespelarna ges maximalt utrymme […]. Skådespelarna bär svarta kläder, vilket de har getts goda anledningar till. När så Kaljuste gör entré i en extremt effektiv röd klänning ges kostymen en avgörande roll i porträtterandet av karaktärernas sinnen."

Källor

 • Kristi Eberhart, Eesti Päevaleht, 13 februari 2008.
 • Tiiu Laks, Eesti Päevaleht, 9 februari 2008.
 • Madli Pesti, Eesti Ekspress, 29 februari 2008.

Bilder / videor

Medarbetare

 • Ingmar Bergman, Författare
 • Priit Pedajas, Regi
 • Reet Aus, Scenografi
 • Ülev Aaloe, Översättning
 • Ülle Kaljuste, Charlotte
 • Maria Avdjushko, Eva
 • Britta Vahur, Helena
 • Ain Lutsepp, Viktor

Fler uppsättningar av Höstsonaten