Hamadi Khemiri som Riddare Antonius Block i Det sjunde inseglet

Skådespelare från Dramaten framför några av Ingmar Bergmans främsta monologer i en serie filmer för att uppmärksamma jubileumsåret 2018, då Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år. En film kommer att publiceras varje månad den 14:e.

Inspelat på Dramatens tak i Stockholm.

Svensktextad version finns här.
 

Producerad av Widebeck Media AB för Stiftelsen Ingmar Bergman och Dramaten.

Fri entré till utställningen Ingmar Bergman – lögn och sanning på Scenkonstmuseet, Bergmanvandringar på Dramaten och stadsvandringar i Bergmans fotspår. Detta och mycket annat händer lördagen den 14 juli då Ingmar Bergman skulle fyllt 100 år.

Hela världen firar Bergmanåret med olika evenemang och självaste födelsedagen den 14 juli är naturligtvis extra speciell. Bland mycket annat stöttar Stiftelsen Ingmar Bergman och Svenska filminstitutet filmvisningar på en mängd olika biografer i landet just den 14 juli. I samarbete med Dramaten, Scenkonst­museet, SF och Stadsmuseet i Stockholm uppmärksammar Stiftelsen Ingmar Bergman 100-årsdagen även i Stockholm. Dramaten bjuder Stockholmare och turistande Bergmanentusiaster på en exklusiv födelsedagsvandring i Bergmans fotspår med flera turer på både svenska och engelska. Scenkonstmuseet har fri entré hela dagen med visningar av utställningen Ingmar Bergman – lögn och sanning och Stadsmuseet arrangerar stadsvandringen Ingmar Bergmans Stockholm.

Scenkonstmuseet
Ingmar Bergman – lögn och sanning bjuder på en kronologisk vandring genom tidsperioder och teman i Bergmans över sextio år långa konstnärskap inom teater och film. Här får besökarna kika in bakom kulisserna och ta del av unikt material i form av videoklipp, fotografier, intervjuer, föremål och manuskript. Kurator för utställningen är scenograf och kostymtecknare Anna Bergman som själv arbetade tillsammans med Ingmar Bergman under hans sista år på Dramaten.
För mer information och övriga utställningar se: www.scenkonstmuseet.se

Öppet 11-17. Fri entré.

Dramaten – Bergmanvandring
Ingmar Bergman var verksam på Dramaten, av och till, både som teaterchef och regissör. På en guidad visning genom huset får besökarna ta del av många av de Bergmanhistorier som huset ruvar på – allt från gravt felparkerade bilar till bortglömda chokladbiskvier. Vandringen, som tar omkring en timme, börjar i entréhallen och går sedan långt in i Dramatens vindlande korridorer, trappor och prång – till platser dit publiken normalt inte når. Fri entré men biljett behövs: www.dramaten.se
Tider:
13.00 Bergmanvandring svenska

14.15 Bergmanvandring engelska
15.30 Bergmanvandring svenska
16.45 Bergmanvandring engelska

Stadsmuseet i Stockholm: Stadsvandring – Ingmar Bergmans Stockholm
En vandring genom de stadsmiljöer som kom att forma vår mest världsberömde film- och teaterregissör, från Östermalm till Gamla stan. Guide: filmvetaren och författaren Mikaela Kindblom.

Lördag den 14 juli, kl 13.00-14.30. Biljett: 120 kr, den helt nya kartan Bergman i Stockholm ingår i biljetten.
Mer information och bokning HÄR.


Några fler evenemang den 14 juli:

Bergmancenter
Bergmancenter på Fårö har man precis avslutat den årliga Bergmanveckan och den 14 juli firas stort - ett helt dygn med fullspäckat program bestående av maratonvisning av Bergmans filmer, samtal, konserter och quiz.

Sveriges television
SVT firar Ingmar Bergman under hela 2018 med filmer och dokumentärer. På själva födelsedagen sänds ett specialprogram, Ingmar Bergman 100 år, kl 20.00. Programmet följs av Sommarnattens leende 21.00.

Sveriges radio
SR uppmärksammar Bergmanåret med bland annat Bergmanpodden och Laterna Magica och den 14 juli är Katinka Faragó sommarvärd i Sommar i P1.

Yle
Yle tillägnar hela helgen den 14-15 juli till Ingmar Bergman. På hundraårsdagen visas bland annat Smultronstället kl 20.00 och Sommarnattens leende kl 21.30.

Dancing with Bergman i Monaco
Nya dansverket Dancing with Bergman, koreograferad av Mats Ek, Alexander Ekman och Johan Inger, turnerar under året och framförs på 100-årsdagen på
Salle Garnier Opéra de Monte-Carlo.

National Gallery of Art i Washington
En stor retrospektiv med Ingmar Bergmans filmer visas på National Gallery of Art och 100-årsdagen uppmärksammas bland annat med en visning av Skepp till Indialand.

Expressen
Tidningen Expressen publicerar Ormskinnet – Bergmans kanske främsta essä, där han framför sitt tvivel på konsten i allmänhet och filmen i synnerhet. Texten publicerades första gången 1965 i just Expressen.

Stureplan
På en skärm som täcker en fasad på Stureplan i Stockholm kommer en specialproducerad trailer för Ingmar Bergman och Bergmanåret 2018 att visas med jämna mellanrum under hela födelsedagen.

Biografen Zita
Zita i Stockholm visar Bergmanfilmer under hela juli i temat Summer with Bergman. På 100-årsdagen visas Det sjunde inseglet, med fri entré.

Några andra svenska biografer som firar den 14 juli:
Spegeln Malmö: Det sjunde inseglet
Kino i Lund: Det sjunde inseglet, Persona och Sommarnattens leende
Karlstad kommun: För att inte tala om alla dessa kvinnor
Linköping kommun: Sommarnattens leende
Båstad Scala bio:
Det sjunde inseglet, För att inte tala om alla dessa kvinnor och Vargtimmen
Folkets bio Umeå: Kris
Sagabiografen i Oskarshamn:
Smultronstället, Sommaren med Monika, Höstsonaten
Kulturhuset i Svalöv:
Sommaren med Monika

Några arrangörer i världen som firar 100-årsdagen:
Metropolis Kino, Kinemathek Hamburg, Tyskland: Törst
Cinemateket, Köpenhamn, Danmark: Sommarnattens leende
Urania National Film Theatre, Budapest, Ungern: Sommarnatten leende
Broadway Cinematheque, Hong Kong: Det sjunde inseglet
Showroom, Sheffield, Storbritannien: Smultronstället
Filmoteca de Catalunya, Barcelona, Spanien: Smultronstället
Gene Siskel Film Center, Chicago, USA: Sommarnattens leende
Kijkhuis, Leiden, Nederländerna: Sommaren med Monika & Smultronstället
Babylon Kino, Berlin, Tyskland: Smultronstället, Tystnaden och Viskningar och rop

Catédra Ingmar Bergman, UNAM, Mexico City, Mexico: Höstsonaten
Hong Kong International Film Festival Society, Hong Kong: Scener ur ett äktenskap
Eye Filmmuseum, Amsterdam, Nederländerna: Fanny och Alexander
Northwest Film Center, Portland, USA: Sommarnattens leende
Woodstock, USA: Persona

Wexner Center for the Arts, Columbus, USA: Det sjunde inseglet
Landmark Ken, San Diego, USA: Persona
AFI Silver Theatre, Washington DC, USA: Det sjunde inseglet

Skrivet 2 jul 2018

Skriv som Bergman

I över 60 år skrev Ingmar Bergman ner allt från manus till småanteckningar för hand i sina gula block. För att fira Bergman 100 år har Erik Jägberg på SVT skapat ett typsnitt utifrån hans handstil. Låt vardagen bli lite mer dramatisk genom att låta Bergman skriva inköpslistan, en hälsning till mormor eller hyllning i sociala medier. Vill du veta mer om jubileet? Kolla in vårt kalendarium.

SKRIV SOM BERGMAN

 

Den 23 augusti går startskottet för den fjärde internationella Bergmanfestivalen på Dramaten som under elva dagar bjuder på internationella gästspel från bland annat Iran, Tyskland, Nederländerna, Norge, Österrike, Brasilien, Frankrike och Belgien. Under festivalen får dessutom sex nya Dramatenuppsättningar. När festivalen avslutas den 2 september har 200 gästande skådespelare, regissörer och teaterarbetare mötts på nationalscenen i ett femtiotal föreställningar, samtal, workshops och filmvisningar. Utgångspunkten är ofta, men inte alltid, Ingmar Bergman – jubilaren som i år skulle fyllt 100 år.

Fullständigt program

Med anledning av Bergmanåret 2018 producerar Stiftelsen Ingmar Bergman fem klassiska kartor som distribueras fristående och även samlade i en exklusiv box.
Bergman i Stockholm, Bergman i Uppsala, Bergman på Fårö, Bergman i Dalarna och Bergman i Skåne erbjuder en guide till de viktigaste platserna i Bergmans Sverige och innehåller information på svenska, engelska och tyska.

Filmskaparen, teaterregissören och författaren Ingmar Bergman (1918–2007) är en av världens mest kända svenskar. Bilden av Sverige är för många människor världen över den bild Bergmans filmer visar upp. De här kartorna är till för den som vill gå i Bergmans fotspår, se var han levde och arbetade, var hans filmscener är inspelade, eller lära sig mer om några platser som förknippas med hans liv och verk. Det finns fem olika Bergmankartor: Fårö, Dalarna, Skåne, Stockholm och Uppsala. Välkommen till Bergman i Sverige.

Kartorna Bergman i Sverige är klassiska vikta papperskartor som ges ut i samband med Bergmanåret 2018, då Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år. Istället för att lyfta de självklara turistmålen ligger fokus här på viktiga platser i Ingmar Bergmans liv - barndomen med sommarnöje i Dalarna och mormors hus i Uppsala, inspelningsplatser på Fårö och Ornö, bostäder i Stockholm och Malmö.
De lokala kartorna delas ut gratis på på olika platser på respektive ort. Boxen med alla fem kartor kommer att finnas till försäljning där kartor finns och kan beställas av återförsäljare via Stiftelsen Ingmar Bergman.

Fräulein Design står för formgivningen och Gabriella Agnér för illustrationerna.
 

Beställningar

För mer information om kartorna, inköp av samlingsboxen samt distribution av Bergman i Stockholm, vänligen kontakta:
Åsa Jacobsson, Stiftelsen Ingmar Bergman
asa.jacobsson@ingmarbergman.se
+46 (0)76 116 42 17

För  frågor om distribution av Bergman på Fårö, vänligen kontakta:
Cristina Ribeiro, Bergmancenter
cristina.ribeiro@bergmancenter.se
+46 (0)76 160 65 89

För  frågor om distribution av Bergman i Dalarna, vänligen kontakta:
Jonna Matz Fischer
jonna.matz@visitdalarna.se
+46 (0)10-600 29 19

För  information distribution av Bergman i Skåne, vänligen kontakta:
Camilla Larsson, Film i Skåne
camilla@lulas.se
+46 (0)708 423980

För  information distribution av Bergman i Uppsala, vänligen kontakta:
John Ringh, Destination Uppsala
John.Ringh@destinationuppsala.se


Nina Fex som Eva i Höstsonaten

Skådespelare från Dramaten framför några av Ingmar Bergmans främsta monologer i en serie filmer för att uppmärksamma jubileumsåret 2018, då Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år. En film kommer att publiceras varje månad den 14:e.

Svensktextad version finns här.
 

Producerad av Widebeck Media AB för Stiftelsen Ingmar Bergman och Dramaten.

Skrivet 6 jun 2018

Den blomstertid nu kommer...

Studenttider och Ingmar Bergman-bok till landets elever

Med anledning av Bergmanåret 2018 skänker Stiftelsen Ingmar Bergman en specialutgåva av Bergmans klassiska mästerverk Fanny och Alexander, med specialskrivet förord av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, till 60 000 avgångselever från gymnasiet, från Ystad till Haparanda.

De många skolor som har beställt boken som studentgåva till sina studenter delar nu ut böcker till ungdomarna på väg. Alice Bah Kuhnke besökte Kungsholmens Västra Gymnasium i Stockholm för att dela ut Fanny och Alexander till avgångsklassen från vård- och omsorgslinjen.

- Ingmar Bergman är en av våra allra främsta konstnärer, säger kultur- och demokratiminster Alice Bah Kuhnke.

Ingmar Bergmans Fanny och Alexander är ett av det svenska nittonhundratalets främsta och mest älskade verk. Den började som film, med premiär på bio i december 1983. Året därpå kom den fem timmar långa versionen, som först visades på Sveriges Television under julen 1984. Den har gått i repris många gånger sedan dess, och miljoner svenskar har sett den. Fanny och Alexander är heller inte bara en film. På senare år har den blivit en allt populärare teaterpjäs, som spelas på stora scener runtom i Europa. Men redan innan den blev film, var Fanny och Alexander litteratur.

Specialutgåvan av Fanny och Alexander tas fram av Stiftelsen Ingmar Bergman i samarbete med Norstedts och LäroMedia och med ekonomiskt stöd från regeringen.

Nu släpps Ingmar Bergmans Filmberättelser

- 100-årsjubilarens filmmanus är ”grundbulten i ett av nittonhundratalets viktigaste svenska författarskap”.

2018 skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. Under året storsatsar Norstedts och ger i samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman ut sex praktfulla volymer av en stor del opublicerat material och en monografi om just författaren Ingmar Bergman. Dessutom publiceras alla filmmanus, bland annat ges texter som Det sjunde inseglet och Smultronstället ut för första gången på svenska.

Ingmar Bergmans Filmberättelser ges ut som beställningstryck och finns tillgängliga via nätbokhandel eller som beställningsvara i butik.

Nu finns följande titlar att beställa:
Hets (1944), Sommarlek (1951), Gycklarnas afton (1953), En lektion i kärlek (1954), Sommarnattens leende (1955), Det sjunde inseglet (1957), Smultronstället (1957), Ansiktet (1958), Såsom i en spegel (1961), Nattvardsgästerna (1963), Tystnaden (1963) och Persona (1966).

Resterande titlar finns färdiga lagom till Ingmar Bergmans 100-årsdag den 14 juli.

Samtliga trettiofyra Filmberättelser publiceras med efterord av Jan Holmberg, vd för Stiftelsen Ingmar Bergman, och i vissa fall förord av författaren själv.

– Bergmans filmberättelser är mycket mer än förstudier till filmerna, säger Jan Holmberg. Snarare än skisser är de små mästerverk i egen rätt och tillhör den stora svenska 1900-talslitteraturen. Att nu det stora flertalet av dem blir tillgängliga är en kulturgärning av rang.

Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts:

– Termen Filmberättelser myntades av Bergmans förläggare Lasse Bergström. Det passar dessa texter alldeles utmärkt. Vi pratar här inte om filmmanus eller dramatik, snarare liknar de kortromaner till formen, med inre psykologisk skärpa och starka replikskiften, såpass att de behåller sin styrka oavsett du läser dem på boksidan, ser dem på en teaterscen eller i en biosalong. De tog sextio år att skriva – och tillsammans är de grundbulten i ett av nittonhundratalets viktigaste svenska författarskap.

(ur pressmeddelande från Norstedts)


Stefan Larsson som Emilie i Fanny och Alexander

Skådespelare från Dramaten framför några av Ingmar Bergmans främsta monologer i en serie under jubileumsåret 2018, då Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år. En film kommer att publiceras varje månad den 14:e.

Svensktextad version finns här.

Stefan Larsson har som teaterregissör tagit sig an tre av Bergmans mest kända verk - Höstsonaten, Scener ur ett äktenskap och Fanny och Alexander. Här tolkar han Emilies monolog från Fanny och Alexander framför Dramatens huvudscen, Stora scenen.
 

Producerad av Widebeck Media AB för Stiftelsen Ingmar Bergman och Dramaten.

Under filmfestivalen i Cannes, som pågår den 8-19 maj, visas Det sjunde inseglet och två nya dokumentärfilmer om Ingmar Bergman.

I sektionen Cannes Classic kommer en nyrestaurerad Det sjunde inseglet att visas. Filmen vann Juryns pris i Cannes när det begav sig, och etablerade Bergman som en regissör att räkna med.
I samma sektion kommer även Jane Magnussons kommande film Bergman - A Year in a Life att visas för första gången.

Premiär blir det också för Margaretha von Trottas dokumentärfilm Searching for Ingmar Bergman. von Trotta är en regissör som uppskattades stort av Bergman själv och hennes film följer följer filmskaparens spår och utforskar yngre generationers förhållande till Bergman.

Läs mer