Scener ur ett äktenskap

Eva Dahlman och Lehna Edwalls internationellt uppmärksammade Scener ur ett äktenskap får nypremiär.

Scener ur ett äktenskap

Eva Dahlman och Lehna Edwalls internationellt uppmärksammade Scener ur ett äktenskap får nypremiär.

Teater
Uppsala stadsteater
1 — 31 dec 2018
Uppsala

Andra uppsättningar

 • Uppsala stadsteater, 27 feb — 31 mar 2016, Uppsala
Det måste vara kvällens moral. Avboka skilsmässoadvokaten – gå på Uppsala stadsteater i stället.
Leif Zern i DN

Om produktionen

Inledningsvis råder samförstånd i äktenskapet, men orden fortsätter komma. Varje mening, varje ord vrids och vänds, värderas hit eller dit. Snart laddas kanonerna i de verbala skyttegravarna och på bordet ger leverpastejen plats för konjaksflaskan.

Johan och Marianne har blivit sex i Eva Dahlmans regi. Vi möter tre generationer, varav en har ett lesbiskt förhållande. Greppet känns igen från Ivo van Hoves originella uppsättning, där både publik och scen delades i tre. I Dahlmans regi är paren dock bara inledningsvis stabila och replikskiftena bryter plötsligt och oväntat igenom paridentitetens sköra membran. 

Marianne och Johan är absurda, neurotiska, självupptagna, kärlekstörstande och patetiska. Tempot återhållsamt och furiöst om vartannat, allteftersom revorna i den sociala fernissan blir allt tydligare. Att låta sex skådespelare gestalta tvåsamheten skapar märkliga glidningar som artikulerar hur identitet och språk ständigt omformas genom interaktion. Även de böljande sympatierna intensifieras när vi kastas mellan Linda Kulle och Logi Tulinius, Anna Carlson och Mikaela Ramel, Dag Malmberg och Eva Fritjofson.

Johan och Mariannes instabila identiteter ställs mot scenrummets tydliga förankring i 70-talets murriga orangefärgade myskultur vars klaustrofobi näst intill förvandlas till en karaktär i egen rätt. Omgiven av publiken på fyra sidor, obönhörligt exponerade, utspelas känslokampen till utmattning och kollaps i en veritabel boxningsring.  

Marianne och Johans förhållande är knappast en vacker syn, men på Uppsala stadsteater har deras destruktiva och självupptagna beteenden blivit rasande roligt att bevittna.

Kritikerkåren var unisont entusiastiska och betonade särskilt de fina skådespelarinsatserna, samt Dahlmans förmåga att få en välbekant text att kännas både ny och aktuell.

Leif Zern i DN: 

En omedelbar effekt av Eva Dahlmans bearbetning och regi är att tolkningen tar ett kliv ur Bergmans skugga. Här blir varken Johan eller Marianne på ett enda sätt. Han får till en början drag av den sorglöst hurtige Logi Tulinius och hon av Linda Kulles präktiga tvåbarnsmamma. När sedan Johan kommer hem och berättar att han träffat en annan, blir det ett speciellt nöje att se Anna Carlson excellera i ett av Erland Josephsons specialfack, sarkasmer och självförakt.

Mikaela Ramel utvecklas i andra riktningen, från sipp till frigjord, medan Dag Malmberg som ett stort barn är beredd att krypa tillbaka till Marianne. Eva Fritjofson har inga problem att njuta segerns sötma.

De tre paren växlar över till varandra eller sammanstrålar mitt på scenen, och det går som en dans, så exakt uträknat att vi hela tiden får syn på Bergmans radarpar ur nya synvinklar.

Det måste vara kvällens moral. Avboka skilsmässoadvokaten – gå på Uppsala stadsteater i stället.

En lektion i teaterterapi.

Sara Granath i SvD:

"Det finns från början en hel del komik i Bergmans manus, och här ger både repliker och agerande upphov till fniss och skratt i publiken. Skådespelarna gör inte narr av sina roller, men tar deras ibland absurda känslosvängningar på ett allvar som blir hejdlöst roligt."

John Sjögren i Uppsala Nya Tidning:

"Efter Bergmans död följde en våg av iscensättningar av regissörens filmer på svenska scener. Av alla de uppsättningar jag sett är det två föreställningar på Uppsala stadsteater som står ut som de allra främsta: Linus Tunströms stundvis helt magiska Fanny och Alexander och nu alltså denna smarta Scener ur ett äktenskap. Kort sagt: Missa inte!"

Källor

 • ”Scener ur ett äktenskap på Uppsala stadsteater", Leif Zern, DN, 29 januari 2016.
 • "Tvåsamhetens bojor på hejdlöst roligt allvar", Sara Granath, SvD, 28 januari 2016.
 • "Lysande ensemble i smart tolkning", John Sjögren, Uppsala Nya Tidning, 28 januari 2016.

Bilder / videor

Medarbetare

 • Ingmar Bergman, Författare
 • Eva Dahlman, Regi
 • Céline Marcault, Regiassistent
 • Moa Backman, Dramaturg
 • Lehna Edwall, Scenografi, kostymtecknare
 • Anders Ekman, Ljus
 • Maria Morgell, Mask
 • Anna Carlson
 • Eva Fritjofson
 • Linda Kulle
 • Dag Malmberg
 • Mikaela Ramel
 • Logi Tulfinius

Fler uppsättningar av Scener ur ett äktenskap