Om Bergman

Världsberömd filmskapare, legendarisk teaterregissör och enastående författare.

Ernst Ingmar Bergman, född 14 juli 1918 i Uppsala, död 30 juli 2007 på Fårö, var en svensk film- och teaterregissör, manusförfattare, teaterchef, dramatiker och författare. Lite beroende på hur man räknar gjorde Bergman ett sextiotal filmer, över etthundrasjuttio teateruppsättningar och författade ett hundratal böcker och artiklar. Till hans mest kända verk hör filmerna Det sjunde inseglet, Smultronstället, Persona och självbiografin Laterna Magica.

Bergmans konstnärskap följer ett tema med variationer: dysfunktionella familjer, förödmjukade men vampyriska konstnärsfigurer och en frånvarande gud blir konkretiseringar av en övergripande brist på kommunikation mellan människor.

De litterära giganterna Shakespeare, Molière, Ibsen och Strindberg hade alla en enorm betydelse, inte bara för Bergmans teaterarbete, utan även för hans konstnärskap i stort.

Bergmans filmer utspelade sig nästan uteslutande i Sverige och, med start 1961 och Såsom i en spegel, spelades de huvudsakligen in på den lilla ön Fårö nordöst om Gotland. Det fanns i det internationella mottagandet av Bergmans filmer ett inte oansenligt intresse för en skandinavisk exotism, med ett obegripligt språk, orörd natur och blonda kvinnor. Skildringarna av nakenhet och "naturlig" sexualitet i Bergmans filmer bidrog till deras succé. 

Både teater- och filmproduktioner präglades under hela karriären av troget återkommande medarbetare. I den välbekanta ensemblen återfinns filmfotografen Sven Nykvist, skådespelarna Max von Sydow, Liv Ullmann, Bibi Andersson och kostymskaparen Mago.

Förhållandet mellan liv och verk är, hur skeptisk man än kan vara till biografiska konstnärsanalyser och den genikult som vilar strax därunder, i fallet Ingmar Bergman ofrånkomligt, sammansatt och intressant. I oräkneliga intervjuer, i flera konstnärliga gestaltningar och inte minst i Laterna magica, har Bergman upprepat sin barndom och dess betydelse för sin yrkesverksamhet. Ett flertal familjemedlemmar var också kreativa kollegor.

Fördjupa dig i filmskaparen, teaterregissören och författaren.