Scènes de la vie conjugale

Uppsättningen utgjorde belgisk premiär för Scener ur ett äktenskap Den regisserades av Michel Kacenelenbogen.

Muriel Jacobs och Alain Leempoel som Marianne och Johan.
Scènes de la vie conjugale

Uppsättningen utgjorde belgisk premiär för Scener ur ett äktenskap Den regisserades av Michel Kacenelenbogen.

Théâtre Le Public
Bryssel

Om uppsättningen

Uppsättningen gästspelade  på Théâtre Mouffetard i Paris i september 2008. 

I programbladet omnämnde regissören Scener ur ett äktenskap som en av Ingmar Bergmans allra finaste texter, ett mästerverk kort och gott. Samtidigt utfärdade han varning för att identifiera sig alltför mycket med arbetsmaterialet, eftersom ett sådant förhållningssätt ofta ligger till grund för teatrala iscensättningar.

Om textens andemening, centrerad kring det äkta paret, skrev han: "I scen efter scen, från år till år, projicerar vi våra tvivel, våra övertygelser och våra rädslor på varandra, eftersom vi inte kan hitta lösningen i oss själva."

Ändå vittnade Kacenelenbogen om lustfyllda repetitioner där ensemblen roat sig med att konstatera hur sällan den äktenskapliga självbilden i samhället faktiskt korresponderar med verkligheten.

Redan 1999 satte Michel Kacenelenbogen upp Ingmar Bergmans Efter repetitionen på samma teater, en iscensättning som La Libre Belgiques recensent Philip Tirard beskriver som en av regissörens vackraste.

I Scener ur ett äktenskap sammanför Kacenelenbogen två skådespelare som aldrig tidigare spelat tillsammans och som kommer från två olika teaterfamiljer, Muriel Jacobs och Alain Leempoel.

Le Soirs Michèle Fiche menar att "dessa scener ur ett äktenskap" är som en gåva för en skådespelarduo. "Muriel Jacobs och Alain Leempoel engagerar sig med måtta, ofta subtila, lite för kontrollerade ibland. Aldrig att de tråkar ut oss men man skulle hålla av dem om de, med den talang de besitter, tog oss lite mer på djupet."

"Teatern tillåter inte ansiktsnärbilder på vilka åskådaren kan projicera sina egna känslor. Händelserna blir för ansträngda men också för distanserade, mer anekdotisk och mindre på insidan av", skriver Philip Tirard i La Libre Belgique.

Vidare: "Om de två skådespelarna stundtals kullkastar oss under första akten, inte minst vid det synnerligen starka uppbrottet, vilseför de oss ibland mellan patos och ett visst självsvåld i den andra. I likhet med den existentiella ensamheten tecknad av Johan, och som Marianne uppfattar som abstrakt och oförkroppsligad, blir texten mer pratig och avtalad."

Källor

  • Philip Tirard, La Libre Belgique, 2007
  • Michèle Fiche, Le Soir, 2007

Bilder / videor

Medarbetare

  • Ingmar Bergman, Författare
  • Laurent Kaye, Ljusdesign
  • Pascal Charpentier, Musik
  • Michel Kacenelenbogen, Regi
  • Claire Bodson, Regiassistent
  • Céline Rappez , Scenografi
  • Muriel Jacobs, Marianne
  • Alain Leempoel , Johan

Fler uppsättningar av Scener ur ett äktenskap