Sonate d'automne

Sonate d'automne
Grand Théâtre de Luxembourg/Théâtre des Capucins
Luxemburg
"Ingmar Bergman återkallar, med hjälp av gripande dialog, familjecellen som så ofta är ett fängelse och ett hinder till frigörelse."
Josée Zeimes i Le Jeudi

Om uppsättningen

Raija-Sinikka Rantalas andra uppsättning av Höstsonaten efter att hon regisserat Nordenpremiären på Svenska Teatern i Helsingfors 2007.

I Luxemburger Wort kallar Stéphane Gilbart Höstsonaten för en "lyckad teatralisk djupdykning i filmskaparen Ingmar Bergmans universum". Men, enligt honom, är det inte Raija-Sinikka Rantalas tekniska detaljer, från en klocka på scen till den höstlika projiceringen, som ligger till grund för föreställningens storhet.

"Vad som gör förevarande adaption till en succé är skådespelarna. Myriam Muller, i rollen som Eva, gör tveklöst en av sina bästa tolkningar. Vilken undergivenhet, vilken adekvans med hennes uppsyn, vilken vacker fullbordan av hennes kvaliteter. Marja-Leena Junker gör en Charlotte naturligt besatt av sig själv, men låter samtidigt synliggöra de hemska trauman som även hon lidit. Joël Delsaut besitter det uppenbara lugnet - han röker sin pipa - som den som förlorat sina illusioner och inte vet något annat sätt att leva. Vad gäller Rita Bento dos Reis så lyckas hon hitta det rätta uttrycket i sin omöjliga roll som den handikappade systern Helena. Hon undviker exhibitionism, utbasuneringen annars så vanlig i liknande tolkningar, och hennes avslutande skrik vänder upp och ned på salongen: 'Försona, försona!'"

I Le Jeudi beskriver Josée Zeimes föreställningen som "en intensiv stund av sanning". Rita Bento dos Reis är både realistisk och rörande i rollen som Helena. Myriam Mullers Eva "förklarar med känslosamhet, återhållen och livfull på samma gång, sin verklighet som gjorts sublim genom sonens död".

Vidare:

"Ingmar Bergman återkallar, med hjälp av gripande dialog, familjecellen som så ofta är ett fängelse och ett hinder till frigörelse."

[...]

"En diskret och effektiv iscensättning skapar mening åt tystnaderna och det outsagda som de reflekteras i pianots och cellons accenter, ger luft åt den bergmanska texten som väller fram i det förflutnas skuggor. Höstsonaten i Raija-Sinikka Rantalas vision ger en lust att dyka ned i den mänskliga själens meandrar och återvända därifrån berikad."

Bilder / videor

Medarbetare

  • Ingmar Bergman, Författare
  • Raija-Sinikka Rantala, Regi
  • Daniel Jassogne, Scenografi
  • Pierre Chobillon, Ljusdesign
  • Marja-Leena Junker, Charlotte
  • Myriam Muller, Eva
  • Rita Bento Dos Reis, Helena
  • Joël Delsaut, Victor

Fler uppsättningar av Höstsonaten