Skrivet 3 jul 2018

Fira Ingmar Bergmans 100-årsdag

Fri entré till utställningen Ingmar Bergman – lögn och sanning på Scenkonstmuseet, Bergmanvandringar på Dramaten och stadsvandringar i Bergmans fotspår. Detta och mycket annat händer lördagen den 14 juli då Ingmar Bergman skulle fyllt 100 år.

Hela världen firar Bergmanåret med olika evenemang och självaste födelsedagen den 14 juli är naturligtvis extra speciell. Bland mycket annat stöttar Stiftelsen Ingmar Bergman och Svenska filminstitutet filmvisningar på en mängd olika biografer i landet just den 14 juli. I samarbete med Dramaten, Scenkonst­museet, SF och Stadsmuseet i Stockholm uppmärksammar Stiftelsen Ingmar Bergman 100-årsdagen även i Stockholm. Dramaten bjuder Stockholmare och turistande Bergmanentusiaster på en exklusiv födelsedagsvandring i Bergmans fotspår med flera turer på både svenska och engelska. Scenkonstmuseet har fri entré hela dagen med visningar av utställningen Ingmar Bergman – lögn och sanning och Stadsmuseet arrangerar stadsvandringen Ingmar Bergmans Stockholm.

Scenkonstmuseet
Ingmar Bergman – lögn och sanning bjuder på en kronologisk vandring genom tidsperioder och teman i Bergmans över sextio år långa konstnärskap inom teater och film. Här får besökarna kika in bakom kulisserna och ta del av unikt material i form av videoklipp, fotografier, intervjuer, föremål och manuskript. Kurator för utställningen är scenograf och kostymtecknare Anna Bergman som själv arbetade tillsammans med Ingmar Bergman under hans sista år på Dramaten.
För mer information och övriga utställningar se: www.scenkonstmuseet.se

Öppet 11-17. Fri entré.

Dramaten – Bergmanvandring
Ingmar Bergman var verksam på Dramaten, av och till, både som teaterchef och regissör. På en guidad visning genom huset får besökarna ta del av många av de Bergmanhistorier som huset ruvar på – allt från gravt felparkerade bilar till bortglömda chokladbiskvier. Vandringen, som tar omkring en timme, börjar i entréhallen och går sedan långt in i Dramatens vindlande korridorer, trappor och prång – till platser dit publiken normalt inte når. Fri entré men biljett behövs: www.dramaten.se
Tider:
13.00 Bergmanvandring svenska

14.15 Bergmanvandring engelska
15.30 Bergmanvandring svenska
16.45 Bergmanvandring engelska

Stadsmuseet i Stockholm: Stadsvandring – Ingmar Bergmans Stockholm
En vandring genom de stadsmiljöer som kom att forma vår mest världsberömde film- och teaterregissör, från Östermalm till Gamla stan. Guide: filmvetaren och författaren Mikaela Kindblom.

Lördag den 14 juli, kl 13.00-14.30. Biljett: 120 kr, den helt nya kartan Bergman i Stockholm ingår i biljetten.
Mer information och bokning HÄR.


Några fler evenemang den 14 juli:

Bergmancenter
Bergmancenter på Fårö har man precis avslutat den årliga Bergmanveckan och den 14 juli firas stort - ett helt dygn med fullspäckat program bestående av maratonvisning av Bergmans filmer, samtal, konserter och quiz.

Sveriges television
SVT firar Ingmar Bergman under hela 2018 med filmer och dokumentärer. På själva födelsedagen sänds ett specialprogram, Ingmar Bergman 100 år, kl 20.00. Programmet följs av Sommarnattens leende 21.00.

Sveriges radio
SR uppmärksammar Bergmanåret med bland annat Bergmanpodden och Laterna Magica och den 14 juli är Katinka Faragó sommarvärd i Sommar i P1.

Yle
Yle tillägnar hela helgen den 14-15 juli till Ingmar Bergman. På hundraårsdagen visas bland annat Smultronstället kl 20.00 och Sommarnattens leende kl 21.30.

Dancing with Bergman i Monaco
Nya dansverket Dancing with Bergman, koreograferad av Mats Ek, Alexander Ekman och Johan Inger, turnerar under året och framförs på 100-årsdagen på
Salle Garnier Opéra de Monte-Carlo.

National Gallery of Art i Washington
En stor retrospektiv med Ingmar Bergmans filmer visas på National Gallery of Art och 100-årsdagen uppmärksammas bland annat med en visning av Skepp till Indialand.

Expressen
Tidningen Expressen publicerar Ormskinnet – Bergmans kanske främsta essä, där han framför sitt tvivel på konsten i allmänhet och filmen i synnerhet. Texten publicerades första gången 1965 i just Expressen.

Stureplan
På en skärm som täcker en fasad på Stureplan i Stockholm kommer en specialproducerad trailer för Ingmar Bergman och Bergmanåret 2018 att visas med jämna mellanrum under hela födelsedagen.

Biografen Zita
Zita i Stockholm visar Bergmanfilmer under hela juli i temat Summer with Bergman. På 100-årsdagen visas Det sjunde inseglet, med fri entré.

Några andra svenska biografer som firar den 14 juli:
Spegeln Malmö: Det sjunde inseglet
Kino i Lund: Det sjunde inseglet, Persona och Sommarnattens leende
Karlstad kommun: För att inte tala om alla dessa kvinnor
Linköping kommun: Sommarnattens leende
Båstad Scala bio:
Det sjunde inseglet, För att inte tala om alla dessa kvinnor och Vargtimmen
Folkets bio Umeå: Kris
Sagabiografen i Oskarshamn:
Smultronstället, Sommaren med Monika, Höstsonaten
Kulturhuset i Svalöv:
Sommaren med Monika

Några arrangörer i världen som firar 100-årsdagen:
Metropolis Kino, Kinemathek Hamburg, Tyskland: Törst
Cinemateket, Köpenhamn, Danmark: Sommarnattens leende
Urania National Film Theatre, Budapest, Ungern: Sommarnatten leende
Broadway Cinematheque, Hong Kong: Det sjunde inseglet
Showroom, Sheffield, Storbritannien: Smultronstället
Filmoteca de Catalunya, Barcelona, Spanien: Smultronstället
Gene Siskel Film Center, Chicago, USA: Sommarnattens leende
Kijkhuis, Leiden, Nederländerna: Sommaren med Monika & Smultronstället
Babylon Kino, Berlin, Tyskland: Smultronstället, Tystnaden och Viskningar och rop

Catédra Ingmar Bergman, UNAM, Mexico City, Mexico: Höstsonaten
Hong Kong International Film Festival Society, Hong Kong: Scener ur ett äktenskap
Eye Filmmuseum, Amsterdam, Nederländerna: Fanny och Alexander
Northwest Film Center, Portland, USA: Sommarnattens leende
Woodstock, USA: Persona

Wexner Center for the Arts, Columbus, USA: Det sjunde inseglet
Landmark Ken, San Diego, USA: Persona
AFI Silver Theatre, Washington DC, USA: Det sjunde inseglet