Skrivet 14 jul 2020

Ingmar Bergman 102 år!

Ingmar Bergman föddes den 14 juli 1918 och för att fira den stora dagen såg han själv alltid Charlie Chaplins Cirkus i sin biograf på Fårö. För att uppmärksamma födelsedagen kan man göra detsamma och Cirkus finns tillgänglig bland annat hos SF Anytime, TriArt Play och Itunes.

Andra firartips är att se Bergmans egna filmer, tex här:
SF Anytime
TriArt Play
Google Play
Och filmerna från inspelningarna! De finns på filmarkivet.se.

Vi firar vidare dagen med Bergmans succéuppsättning av Mishimas Markisinnan de Sade och P O Engquists pjäs Bildmakarna som Bergman regisserade. Dramaten har tillgängliggjort båda i sin Play-tjänst.

På SVT play kan man passa på att till exempel se Bergmans uppsättning av Strindbergs Ett drömspel, med bland andra Ingrid Thulin och Allan Edwall i rollerna. Här finns även, bland mycket annat, Den goda viljan och bakomfilmerna Tystnad! Tagning! Trollflöjten! och I sällskap med en clown.

På Sveriges Radio finns den förträffliga Bergmanpodden och om man har missat den så har man många toppentimmar framför sig. Börja då med Prologen: Experternas guide till Bergman.

Här på ingmarbergman.se finns det också texter om Bergman på olika nivåer för den vetgirige som vill passa på att fördjupa sig i Ingmar Bergmans universum, dagen till ära.

Mycket nöje!