Skrivet 18 sep 2017

Världens största jubileum för en enskild filmskapare - Ingmar Bergman 100 år

Världens största jubileum för en enskild filmskapare - Ingmar Bergman 100 år

2018 blir ett fantastiskt kulturår till minne av Ingmar Bergman. Den världsberömde svenske regissören och författaren föddes i Uppsala den 14 juli 1918 och hundraårsjubileet, som påbörjas hösten 2017 och pågår under hela 2018, kommer att firas världen över.

Under en presskonferens i London den 18 september presenterades och invigdes Bergmanåret 2018.
Stiftelsen Ingmar Bergman har av den svenska regeringen fått uppdraget att koordinera och kommunicera de evenemang som äger rum under hundraårsjubileet och har sammanställt en presentation av vad som är inplanerat världen över så här långt, i form av teateruppsättningar, nya filmer om Bergman, retrospektiv över hans egna filmer, utställningar, konferenser och mycket annat.

- Vi är väldigt glada att kunna presentera en överblick över allt som är på gång för att fira Ingmar Bergmans hundraårsjubileum, säger Jan Holmberg, vd för Stiftelsen Ingmar Bergman och fortsätter:
- Intresset för Bergman är väldigt stort, mycket tack vare de framgångsrika teateruppsättningarna baserade på hans verk, men vi är ändå överraskade över hur mycket som redan är inplanerat för jubileumsåret 2018.

Under måndagen den 18 september medverkande hedersgästen Liv Ullmann som delar med sig av sina minnen och berättelser om Ingmar Bergman.

- Ingmar Bergman har berikat inte bara mitt liv utan en hel värld med sina mästerverk inom film, litteratur och teater. Det omfattande firandet av Ingmar Bergman-jubileet under 2018 kommer på ett fantastiskt sätt att visa hur han är en av filmhistoriens mest inflytelserika och kreativa personer. Jag är övertygad om att det enastående arv han har överlämnat till oss alla kommer att förvaltas för framtida generationer, så att hans briljanta konstnärskap hålls levande för lång tid framöver, säger Liv Ullmann.

Bland de andra medverkande syntes regissören Margarethe von Trotta, skådespelarn Lena Endre, SVT's Marie Nyreröd, BFI's Geoff Andrew och Jan Holmberg, vd för Stiftelsen Inmar Bergman.

 

Några höjdpunkter under 2018

Världens största jubileum för en enskild filmskapare, en internationell händelse i sig, samordnad av Stiftelsen Ingmar Bergman.

En hyllning till ett livsverk, som också ger inspiration till nya verk: filmer, teateruppsättningar, böcker, dansföreställningar, musikkompositioner…

Dussintals (hittills) med Ingmar Bergman-retrospektiv på cinematek och filmfestivaler världen över.

Åtminstone fem film- och tv-dokumentärer om Bergman (en svensk, två tyska, en fransk, en finsk)

Världens första remake av ett Bergman-verk: tv-serien Scenes from a marriage, med Hagai Levi (In Treatment, The Affair) som huvudförfattare, produceras och sänds under året.

Utgivning av Ingmar Bergmans skrifter, inklusive hans arbetsböcker, ofilmade manuskript och annat opublicerat material. (Dessutom flertalet nya böcker om Bergman.)

Ett antal utställningar,  turnerande såväl som på institutioner som Scenkonstmuseet i Stockholm.

Ett femtiotal nya Bergman-uppsättningar, inklusive (men absolut inte begränsade till):

·      Scener ur ett äktenskap, regi Thomas Bendixen, med Sofie Gråbøl, Morten Kirkskov, premiär 31 aug 2017, Det Kgl Teater, Köpenhamn, Danmark.
·      Höstsonaten (opera), kompositör Sebastian Fagerlund, regi Stéphane Braunschweig, med Anne Sofie von Otter, Erika Sunnegårdh, premiär 8 sep, Finska Nationaloperan, Helsingfors, Finland.
·      Ormens ägg, regi Anne Lenk, med Franz Pätzold, Nora Buzalka, premiär 30 sep, Cuvilliés-Theater, München, Tyskland.
·      Scener ur ett äktenskap, regi Paige Rattray, med Marta Dusseldorp, Ben Winspear, premiär 11 nov, Queensland Theatre, Queensland, Australien.
·      Enskilda samtal, regi Liv Ullmann, premiär 6 dec, Kennedy Center, Washington DC, USA.
·      Vargtimmen (som dockteater), regi Jan Müller, premiär 27 jan, Theater Koblenz, Koblenz, Tyskland.
·      Hommage à Bergman, ny dansföreställning av Mats Ek, Johan Inger och Alexander Ekman, premiär 9 juni, Theâtre des Champs Elysées, Paris, Frankrike.
·      Fanny och Alexander, regi Eva Bergman, premiär dec, Göteborg stadsteater, Göteborg, Sverige.
·      Den internationella Bergmanfestivalen, 23 augusti – 2 september, Dramaten, Stockholm, Sverige.

 

Hemsidan www.ingmarbergman.se uppdateras löpande, registrera dig för vårt nyhetsbrev för de senaste nyheterna:http://www.ingmarbergman.se/nyhetsbrev

Facebook: www.facebook.com/IngmarBergmanFoundation
Instagram: www.instagram.com/ingmar_bergman_foundation/
Twitter: @IB_Foundation

Officiell hashtag: #Bergman100