Bergmanåret - Det är fullbordat


Tack Alla!

Tillsammans gjorde vi 2018 till ett fantastiskt kulturår till minne av Ingmar Bergman. 

”Det är fullbordat.” Det kan tyckas märkligt att just i den juletid som av många firas till åminnelse av Jesu födelse, anföra hans sista ord för att sammanfatta Bergmanåret. Men varför inte? Också den historien har ju ett lyckligt slut. Och som alla vet (åtminstone alla som läser detta) så citeras samma ord inte bara i Johannesevangeliet, utan även i Det sjunde inseglet.

Det har varit ett enastående år. Ingmar Bergmans konstnärskap har firats i närmare hundra länder på alla kontinenter. Tusentals filmvisningar, teateruppsättningar, dansföreställningar, bokutgivningar, utställningar, konferenser, samtal och mycket annat har ägt rum i en omfattning och med en entusiasm som överträffar alla förväntningar.

”Vi spelar våra roller”, säger farmor Helena Ekdahl i Fanny och Alexander, ”somliga spelar dem slarvigt, andra med omsorg. Jag hör till den senare kategorin.” Nu har jubileet spelat klart sin roll – med omsorg. Bergmanåret är slut, men Bergmans konst kommer att leva vidare, länge. Det är fullbordat.

- Jan Holmberg, vd Stiftelsen Ingmar Bergman


Det har arrangerats så mycket det här året att en kort summering inte låter sig göras. Stiftelsen Ingmar Bergman arbetar med en matig krönika över Bergmanåret och så länge hänvisar vi till kalendariet, där en del av årets händelser finns med: http://www.ingmarbergman.se/kalendarium