Skrivet 15 maj 2018

Bergmans samtliga filmmanus släpps

Nu släpps Ingmar Bergmans Filmberättelser

- 100-årsjubilarens filmmanus är ”grundbulten i ett av nittonhundratalets viktigaste svenska författarskap”.

2018 skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. Under året storsatsar Norstedts och ger i samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman ut sex praktfulla volymer av en stor del opublicerat material och en monografi om just författaren Ingmar Bergman. Dessutom publiceras alla filmmanus, bland annat ges texter som Det sjunde inseglet och Smultronstället ut för första gången på svenska.

Ingmar Bergmans Filmberättelser ges ut som beställningstryck och finns tillgängliga via nätbokhandel eller som beställningsvara i butik.

Nu finns följande titlar att beställa:
Hets (1944), Sommarlek (1951), Gycklarnas afton (1953), En lektion i kärlek (1954), Sommarnattens leende (1955), Det sjunde inseglet (1957), Smultronstället (1957), Ansiktet (1958), Såsom i en spegel (1961), Nattvardsgästerna (1963), Tystnaden (1963) och Persona (1966).

Resterande titlar finns färdiga lagom till Ingmar Bergmans 100-årsdag den 14 juli.

Samtliga trettiofyra Filmberättelser publiceras med efterord av Jan Holmberg, vd för Stiftelsen Ingmar Bergman, och i vissa fall förord av författaren själv.

– Bergmans filmberättelser är mycket mer än förstudier till filmerna, säger Jan Holmberg. Snarare än skisser är de små mästerverk i egen rätt och tillhör den stora svenska 1900-talslitteraturen. Att nu det stora flertalet av dem blir tillgängliga är en kulturgärning av rang.

Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts:

– Termen Filmberättelser myntades av Bergmans förläggare Lasse Bergström. Det passar dessa texter alldeles utmärkt. Vi pratar här inte om filmmanus eller dramatik, snarare liknar de kortromaner till formen, med inre psykologisk skärpa och starka replikskiften, såpass att de behåller sin styrka oavsett du läser dem på boksidan, ser dem på en teaterscen eller i en biosalong. De tog sextio år att skriva – och tillsammans är de grundbulten i ett av nittonhundratalets viktigaste svenska författarskap.

(ur pressmeddelande från Norstedts)