Skrivet 14 jul 2020

Daniel Bergman initiativtagare till nyversion av Scener ur ett äktenskap

I dag skulle Ingmar Bergman ha fyllt 102 år. Konstnärsskapet lever vidare i allra högsta grad bland annat genom bokutgivningar och adaptioner av hans texter, främst för scen. Och nu, på initiativ av Daniel Bergman, kommer en ny version av Bergmans tv-serie Scener ur ett äktenskap, som skapade tv-historia 1973, med Michelle Williams och Oscar Isaac i huvudrollerna.

Manusförfattaren, regissören och producenten Hagai Levi.

Hagai Levi (bilden), känd bland annat för Be’Tipul och dess amerikanska version In Treatment, samt prisbelönta The Affair och senast Our Boys, har bearbetat Bergmans manus och kommer att regissera serien.

– Bergmans Scener ur ett äktenskap var en banbrytande tv-serie 1973; nu tillhör den också världslitteraturen. Och som sådan mår den bara bra av nytolkningar. Hagai Levis uppdatering är lysande och kommer att göra verket tillgänglig för en ny publik, säger Jan Holmberg, vd för Stiftelsen Ingmar Bergman.

Hagai Levi står även som exekutiv producent för projektet tillsammans med Michael EllenbergBlair BreardAmy Herzog, huvudrollsinnehavarna Michelle Williams och Oscar Isaac och svenske Lars Blomgren och Daniel Bergman. Media Res och Endeavor producerar.

Daniel Bergman är initiativtagare till nyversionen av Scener ur ett äktenskap.

Daniel Bergman om bakgrunden till projektet:
I februari 2013 kontaktade jag Hagai Levi med frågan om han möjligen kände intresse av att skapa en modern, internationell version av min far Ingmars då 40-åriga drama för television –  Scener ur ett äktenskap. 
Själv var jag väldigt gripen av Levi
s tidigare arbete med In Treatment och förstod att ”Scener” varit mycket viktigt för honom under det arbetet.

Till min stora glädje uttryckte Hagai omedelbar entusiasm – och fruktan – inför min idé. Han åtog sig dock projektet på stående fot och har varit det troget alltsedan dess. Han har under arbetets gång kunnat överge sin fullt begripliga respekt och oro för att överträffa originalet och istället skapat ett alldeles eget och självständigt manuskript som på ett märkligt sätt bevarar originalets DNA. I Hagai Levi har vi lyckats knyta till oss en i mina ögon mycket stor konstnär.
Vi behövde tidigt en svensk producent och jag kontaktade Lars Blomgren, dåvarande vd för Filmlance. Lars har stor erfarenhet av internationella projekt och hans strategiska och kloka vägval har varit helt avgörande på en tidvis ganska gropig stig. Tillsammans med Hagai och Lars bildades en trojka som drivit projektet framåt.

Det är därför nu med triumfartad glädje vi kan starta produktionen ihop med våra internationella samarbetspartners och HBO’s kvalitetsstämpel, med Michelle Williams och Oscar Isaac i huvudrollerna och Hagai i registolen. Nu skall vi bara få igång inspelningen också, så att publiken kan få glädje av det tidlösa dramat.

Ingmar Bergmans tjocka regimanus till Scener ur ett äktenskap.

"Det tog två och en halv månad att skriva de här scenerna, det tog ett vuxet liv att erfara dem." Ingmar Bergman

Scener ur ett äktenskap var Ingmar Bergmans första tv-serie. Den består av sex delar: 
"Oskuld och panik"
"Konsten att sopa under mattan"
"Paula"
"Tåredalen"
"Analfa­beterna"
"Mitt i natten i ett mörkt hus någonstans i världen"
Efter premiären på SVT 1973 sägs denna serie om ett äktenskap i förfall ha orsakat rusning till landets familjerådgivningsbyråer.
 

I Bergmans ursprungliga tv-serie spelade Liv Ullmann och Erland Josephson det gifta paret i ett svenskt 1970-tal. Hagai Levis version kommer att utforska kärlek, hat, åtrå, trohet och skilsmässa genom ett amerikanskt pars erfarenheter på 2020-talet. Mycket har hänt på femtio år med jämställdhet och mänskliga relationer, men också nästan ingenting.