München

München är med sina 2,5 miljoner invånare Tysklands tredje största stad. Som huvudstad i Bayern är staden känd för sin Oktoberfest och fotbollslaget FC Bayern München.

Ingmar Bergman bodde i München åren 1976 till 1982 som ett resultat av den famösa skatteaffären. Hans förhållande till sin tillfälliga hemort beskrivs bäst av honom själv:

Den fjortonde juni detta år erhöll jag arbets- och uppehållstillstånd i ert land. Den femtonde september börjar jag i Bavaria-films ateljéer spela in min första film utanför Sverige. Från mitten av februari repeterar jag Strindbergs drömspel på Rezidensteatern i München. Idag tar jag emot staden Frankfurts Goethe-pris – en hedersbetygelse som djupt har rört och upprört mig. Jag står alltså vid 58 års ålder som debutant i en kulturkrets som direkt och indirekt varit av mäktig betydelse för min utveckling till mänska och konstnär. Jag kommer från ett land som jag älskar och som jag aldrig trodde att jag skulle lämna, i varje fall inte frivilligt. Likafullt är min landsflykt till det yttre frivillig, på ett inre plan ett oavvisligt tvång.

På Residenztheater satte han upp elva pjäser; han regisserade också två filmer i Tyskland.

Scener ur ett äktenskap, arkivmaterial, J056

Teckning av Bergmannstrasse inklistrad i regimanuset till The Serpent's Egg.

Foto: Jens Gustafsson © Stiftelsen Ingmar Bergman

På kartan