Stockholm

Sveriges huvudstad, av svenskarna (eller åtminstone stockholmarna) kallad "Nordens Venedig" eftersom staden består av några öar på Mälaren och Östersjön, är en internationellt sett liten stad men med miljonen invånare den enda i Sverige som kan göra anspråk på att vara en storstad.

Stockholm var Ingmar Bergmans hemstad. Han växte upp på olika adresser i den burgna stadsdelen Östermalm och bodde efter att han lämnat föräldrahemmet på en rad tillfälliga adresser i staden tills han flyttade till Helsingborg i Skåne som chef för Hälsingborg Stadsteater vid tjugosex års ålder. Som barn och tonåring vistades han även en del i Stockholms skärgård, en plats som skulle ha en viktig roll i hans tidiga filmer. Efter sina sejourer vid teatrar i Göteborg och Malmö flyttade han hem till Stockholm och blev staden i stort sett trogen till 2003.

Scener ur ett äktenskap, arkivmaterial, J056

Ännu en solig inspelningsdag i skärgården.

Foto: Louis Huch © AB Svensk Filmindustri

Bergmans tidiga filmer utspelas nästan alltid i stadsmiljö, och då oftast i Stockholm. Men även om det förutom de många ateljétagningarna finns några exteriörscener från staden som stannar i minnet (bilden av Västerbron mellan Marieberg och Södermalm i Sommaren med Monika; en kort tagning i Smultronstället av Isaks Borgs bil i Slussenrondellen, tagen från Katarinahissen), så är det ändå Stockholms omgivningar som har varit viktigast, och då i synnerhet skärgården.

Sommarlek och Sommaren med Monika, liksom delar av Smultronstället, uppvisar en intensiv, nostalgianstruken kärlek till kobbarna och skären i Stockholms skärgård. De ibland turistbroschyrmässigt vackra bilderna av unga badande i solnedgångens motljus får i Bergmans filmer rollen av att understryka en (ofta begränsad) tid av lycka. I det perspektivet framstår Stockholms innerstad ofta som lyckans motsats. Denna lite klichémässiga motsättning mellan landsbygd och stad är kanske tydligast i Sommaren med Monika. Så länge de är i skärgården kan paret leva ut sin kärlek, vid återkomsten till staden blir tillvaron mörkare, bokstavligt och bildligt.

Scener ur ett äktenskap, arkivmaterial, J056

Åter i staden efter sommaren slåss Harry (Lars Ekborg) och Monikas idyll snart i spillror.

Foto: Louis Huch © AB Svensk Filmindustri


För mer information om Stockholm, klicka här.

 

På kartan