Skrifter, 1973

Kommentar till serie ö

Bergmans skämsfilmer (anno 1973) såsom sammanfattade av honom själv.

"Jag förstod plötsligt vilken film jag skulle gjort och skämdes så jag fick ont i blindtarmen, bröt en tå och drabbades av en obeskrivlig snuva."
Om Sånt händer inte här.

Om texten

I samband med en retrospektiv av hans filmer på svenska Cinemateket ("serie A") gjorde Bergman ett eget urval med de i hans eget tycke nio sämsta filmerna ("serie Ö") , som bara fick visas i den mindre av salongerna. I denna lilla broschyr kommenterar han bland andra Kris, Sommarlek (som han senare omprövade) och Djävulens öga.

Nackdelen med en film är att den finns kvar och att det inte finns någon möjlighet att avsvärja sig släktskapen. Man kan visserligen skylla på omständigheterna men det är en vissen tröst. Filmen visar skamlöst och utan förbarmande sin upphovsmans brister och tillkortakommanden. Filmerna i den här serien har alla de gemensamt att de gör mig generad på ett eller annat sätt. De som av olika skäl - skadeglädje, nyfikenhet, självplågeri eller rent av hyggligt sakligt intresse - råkar se en eller flera av de här filmerna bör dock betänka diktarordet att ingenting görs för dess fels skull.

Fårö den 30 juni 1973
Ingmar Bergman