Teater, 1956

Tunneln

Pär Lagerkvists expressionistiska enaktare från 1918 om Mannen i frack och Mannen med puckeln. I rollerna Åke Fridell och Toivo Pawlo.

"Mycket långsamt går det upp för Mannen i frack att eftersom han talar till den döde vännen, måste också han själv befinna sig på andra sidan."
Ur Sveriges Radios synopsis

Om uppsättningen

Föreställingen var en av två som Radioteatern gav för att hylla Pär Lagerkvists 65-årsdag, fem år efter att denne fått Nobelpriset i litteratur. Bergmans bearbetning av Tunneln ansågs tona ned det expressionistiska i Lagerkvists drama.

Sveriges Radios synopsis:

Mannen i frack är på väg till det avgörande mötet med sin älskade då han råkar ut för en tunnelbaneolycka... Tunneln är en expressionistisk enaktare från 1918. Och i detta lilla stycke för två röster skälver oron i övergången mellan liv och död. Dramat utspelas mellan Mannen i frack och Mannen med puckeln. Mannen med puckeln, som en gång var den rival han besegrade så grundligt att han tog sitt liv. Mycket långsamt går det upp för Mannen i frack att eftersom han talar till den döde vännen, måste också han själv befinna sig på andra sidan....

Källor

  • Ingmar Bergmans Arkiv.
  • Birgitta Steene, Ingmar Bergman: A Reference Guide, (Amsterdam University Press, 2005).
  • www.sr.se

Medarbetare