Oscar Rosander

Filmklippare 1901-1971

Sveriges ledande filmklippare under flera decennier. Introducerade Ingmar Bergman för klippkonsten på SF i mitten av 40-talet och kom sedan att klippa dussintalet av dennes filmer.

Oscar Rosander

Filmklippare 1901-1971

Sveriges ledande filmklippare under flera decennier. Introducerade Ingmar Bergman för klippkonsten på SF i mitten av 40-talet och kom sedan att klippa dussintalet av dennes filmer.

"Han såg ut som en sax, allt hos honom var skarpt, avgränsat."

Ingmar Bergman i Laterna Magica

Om Rosander

Född den 25 juli 1901 i Eksjö. Oscar Rosander var Fil.kand. och fil.mag. i Uppsala 1925 efter studier i Jönköping, München, Grenoble, Jena och Greifswald, och arbetade under en period som språklärare.

Rosander var Sveriges namnkunnigaste filmklippare under 40- och 50-talet och anställd på Svensk Filmindustri från mitten av 30-talet där han klippte cirka 150 långfilmer, varav ett dussintal för Ingmar Bergman. Han var med sina goda språkkunskaper även flitigt anlitad som tolk vid utländska inspelningar i Sverige, liksom vid dubbning av utländska filmer till svenska eller svenska filmer till främmande språk. 1961 gick han över till Sveriges Television där han fram till och med pensionen 1968 arbetade med utbildning.

Bergman lärde känna Rosander under den katastrofala inspelningen av regidebuten Kris. Rosander var, näste Victor Sjöström, den ende på SF som inte avskydde den unge regissören. Bergman beskriver honom i Laterna Magica på följande sätt:

”Han såg ut som en sax, allt hos honom var skarpt, avgränsat. Han talade med förnäm skorrning och var ganska fåfäng i engelsk stil, öste vänligt förakt över regissörer, ateljéledning och koryféerna på Huvudkontoret. Han var en beläst man och ägde en aktningsvärd samling pornografica. De stora ögonblicken i hans liv var samarbetet med prins Wilhelm som då och då gjorde en kortfilm hos SF. Alla var lite rädda för Oscar, ingen visste när han tänkte vara älskvärd eller mördande. Kvinnor behandlade han med gammaldags, chevaleresk hövlighet men med distans. Det sades att han frekventerat samma hora i tjugotre år, två gånger i veckan, alla årstider.”

Hans erfarenheter inom filmklippandets konst hade avgörande inflytande på den unge Bergman:

"Han påpekade obarmhärtigt vad som var dåligt, uselt eller oacceptabelt. Men han berömde mig för sådant som han tyckte var bra. Dessutom invigde han mig i filmklippandets hemligheter, bland annat en fundamental sanning: klippningen sker redan vid inspelningstillfället, rytmen skapas i manuskriptet. Jag vet att många regissörer gör tvärtom. För mig har Oscar Rosanders lärdom varit grundläggande."

Oscar Rosander avled i Las Palmas på Kanarieöarna den 7 maj 1971.

Källor

  • Ingmar Bergman, Laterna Magica.
  • Svensk filmdatabas.