Skrifter, 1955

Kära Eva och Harriet

"Ingmar Bergman skriver brev till två 'filmflickor'". lyder undertiteln.

Om texten

Med anledning av att FIB:s filmpriser för 1955 gick till Eva Dahlbeck och Harriet Andersson ombads Ingmar Bergman skriva ett öppet brev till de bägge aktriserna.

Nu har det gått därhän att jag ska skriva om er i tidningen. Uppgiften syntes mig först ganska lockande. Det bör väl inte vara någon konst att skriva något vackert om dessa två vackra flickor som jag vid det här laget borde känna ganska väl. Tänk så initierat veckobladens porträttörer skriver om er efter att han känt er i två timmar!

Alltså.

Eva är en mycket begåvad ung skådespelerska som dessutom är skön, förståndig, temperamentsfull och mycket kvinnlig. Detsamma kan sägas om Harriet med den skillnaden att hon är något yngre. De båda damerna tycker bra om varandra och kallar varandra för den Stora Skådespelerskan med den Lilla Rösten och den Lilla Skådespelerskan med Den Stora Rösten. Vem som kallats vad får läsaren själv räkna ut. Båda är födda till teatern och är riktiga aktriser, följaktligen älskar de att inbilla sig själva och andra att de inte tycker om att spela teater.