Gunnar Fischer

Filmfotograf 1910-2011

Världsberömd filmfotograf med lång karriär inom film och TV. Satte som fotograf sin prägel på tolv av Ingmar Bergmans tidiga filmer, däribland Det sjunde inseglet.

Gunnar Fischer

Filmfotograf 1910-2011

Världsberömd filmfotograf med lång karriär inom film och TV. Satte som fotograf sin prägel på tolv av Ingmar Bergmans tidiga filmer, däribland Det sjunde inseglet.

"Med en sådan medhjälpare faller Ingmar Bergman aldrig."

Lasse Bergström i Expressen

Om Fischer

Född den 18 november 1910 i Ljungby. Fischer hann studera målning för Otte Sköld, bo i Köpenhamn och tillbringa tre år som värvad flottist innan han sökte jobb hos Svensk Filmindustri. På SF lärde han sig filmfoto av Victor Sjöströms legendariska fotograf Julius Jaenzon och började som B-fotograf i Smålänningar 1935. Var sedan B-fotograf på 16 långfilmer innan han gjorde sin första film som A-fotograf 1942.

Under sina verksamma år 1935–75 arbetade Fischer med de flesta av tidens framstående svenska regissörer och dessutom med utlänningar som Anthony Asquith och Carl Theodor Dreyer. Han svarade för fotot i tolv av den unge Ingmar Bergmans filmer, från Hamnstad 1948 till Djävulens öga 1960 (han står dock även som ansvarig för förtexterna i Beröringen 1971). Om samarbetet med Bergman sa Fischer senare: "Jag kände mig privilegierad i samarbetet med Bergman. Han var aldrig likgiltig för fotot. Han kunde bli upprörd om han inte gillade det han såg. Varför vårt samarbete slutade med Djävulens öga vet jag inte. Realistiskt sett var det väl för att han tyckte Sven Nykvist var en bättre fotograf."

Torsten Jungstedt har beskrivit Fischers stil på följande sätt:

"Fischers filmfoto präglas av att han kom förhållandevis sent i livet till filmen – i övergångstid mellan stum- och ljudfilm – och att han även är utbildad konstnär. Men som filmfotograf har han fått finna sig i att det talas om Bergmans och Dreyers idéer och bilduppfattningar. Fischer på höjden av sin förmåga gav Ingmar Bergman de ansikten som utgör början på den mera intensiva delen av Bergmans internationella berömmelse."

1970 lämnade Gunnar Fischer SF och började istället på Sveriges Television där han i slutet av sin aktiva karriär svarade för fotot i tv-serierna Din stund på jorden och Raskens. Bland hans sista filmuppdrag fanns Jacques Tatis Parade på vilken han samarbetade med sonen Jens, en av 1990- och 2000-talets mest meriterade svenska filmfotografer. En rolig detalj är att Fischers söner Jens och Peter, även den senare filmfotograf, som småpojkar spelade Eva Dahlbeck och Gunnar Björnstrands söner i Kvinnors väntan.

Utöver sitt arbete som filmfotograf hann Gunnar Fischer även regissera kortfilmer, skriva filmmanus (1933–41) och ge ut bild- och barnböcker.

Fischer var gift med Gull Söderblom, syster till den populära skådespelaren Åke Söderblom. Han avled i Stockholm den 11 juni 2011.

Källor

  • Myggans nöjeslexikon: ett uppslagsverk om underhållning, red. Uno Myggan Ericson, (Höganäs: Bra böcker, 1989-1993).
  • Svensk filmdatabas.

Bilder / videor