Lena Endre

Skådespelare 1955-

En av Sveriges mest namnkunniga skådespelerskor vars första samarbete med Ingmar Bergman var ett inhopp i Lång dags färd mot natt 1991.

Lena Endre

Skådespelare 1955-

En av Sveriges mest namnkunniga skådespelerskor vars första samarbete med Ingmar Bergman var ett inhopp i Lång dags färd mot natt 1991.

"Så fanns en teveserie som var så dum att det går inte att beskriva, Varuhuset. Jag satt och tittade på den varenda gång därför att Lena var med och tänkte att den där tjejen, det blir något när hon är färdig. Hon var oavbrutet levande i varenda ton."

Ingmar Bergman intervjuad av Henrik Sjögren

Om Endre

Född den 8 juli 1955 på Lidingö i Stockholm. Lena Endre planerade först att bli marinbiolog men hoppade av studierna. 1979 började hon spela amatörteater i den fria gruppen Teater Sputnik och vid Inge Waerns teaterstudio. 1983 kom hon in på Scenskolan i Stockholm där hon bland annat var klasskamrat med Gunilla Röör.

Hon examinerades 1986 och fick snabbt en roll i tv-serien Varuhuset vilket innebar ett publikt genombrott. Dessförinnan hade hon haft en mindre roll i filmen Slagskämpen som blev något av ett fiasko och hennes insats hade passerat obemärkt förbi. Framgången med Varuhuset var dock inte helt utan problem och hon hoppade av serien när hon kände att hon höll på att bli alltför mycket identifierad med sin roll. 1987 engagerades hon vid Dramaten. 

Utöver de starka och självständiga kvinnoporträtt hon gjort i filmer som Kristin Lavransdotter, Juloratoriet och Trolösa har hon även spelat en hel del komedi, bland annat i Jävla Kajsa. Hon har varit gift med regissören Richard Hobert och har medverkat i flera av hans filmer, däribland Spring för livet, Ögat och Alla älskar Alice.

Hennes samarbeten med Bergman är många, utöver medverkan i Den goda viljan, Söndagsbarn och Trolösa till vilka han skrivit manus, medverkade hon även i Larmar och gör sig till där Bergman stod för både manus och regi. Hennes första samarbete med Bergman på teaterscenen var ett inhopp som pigan i Lång dags färd mot natt. Därefter följde bland annat Solveig i Peer Gynt, Marie Steuber i Rummet och tiden och Elisabeth i Maria Suart.

Källor

  • Henrik Sjögren, Lek och raseri: Ingmar Bergmans teater 1938-2002 (Stockholm: Carlssons bokförlag, 2002).
  • Svensk filmdatabas.

Bilder / videor