Marie Richardson

Skådespelare 1959-

Dramatenskådespelare som gjorde ett tiotal små och stora biroller för Bergman, med Pauline Thibault i Larmar och gör sig till som den kanske mest minnesvärda.

Marie Richardson

Skådespelare 1959-

Dramatenskådespelare som gjorde ett tiotal små och stora biroller för Bergman, med Pauline Thibault i Larmar och gör sig till som den kanske mest minnesvärda.

"Han jobbade så otroligt bra med kvinnliga skådespelare. Såg en, såg mig.… Byggde ett bygge runt omkring så det kunde uppstå något magiskt."

Richardson om sitt samarbete med Ingmar Bergman

Om Richardson

Född i Ljusdal i Hälsingland den 6 juni 1959. Richardson började redan i småskolan att intressera sig för teater. Efter gymnasiet sökte hon sig till Skara Skolscen och därefter till Stora Teatern i Göteborg, där hon en tid arbetade som påkläderska.

Mellan åren 1982-85 studerade hon vid Stockholms Scenskola. Efter examen fick hon fast anställning på Dramaten, med stort genombrott i Drottningens juvelsmycke 1987. Samma år debuterade hon i film- och tv-sammanhang i Jonas Cornells Lysande landning.

Marie Richardsons samarbete med Ingmar Bergman resulterade i ett flertal minnesvärda biroller. Efter några figurantroller inleddes deras arbete på teatern på allvar 1989, i pjäserna Markisinnan de Sade och Ett dockhem. Richardsons första roll för Bergman i film- och tv-sammanhang var i Den goda viljan. Hennes mest framträdande och minnesvärda Bergmanroll blev emellertid Paulin Thibault, ung fästmö till den excentriske ingenjören Carl Åkerblom, i Larmar och gör sig till.

Efter Bergmans bortgång uttalade sig Richardson om samarbetet: "Han betydde jättemycket för mig under många år. Sju åtta gånger jobbade vi ihop sammanlagt. Han jobbade så otroligt bra med kvinnliga skådespelare. Såg en, såg mig. Byggde ett bygge runt omkring så det kunde uppstå något magiskt."

Marie Richardsons första internationella insats kom i Stanley Kubricks sista film Eyes Wide Shut 1999, där hon spelade en sörjande dotter i en lång och mycket intensiv scen. Richardson har dock fortsatt att inrikta sig på svenska åtaganden. På vita duken märks framförallt hennes roller för Björn Runge, bland annat i filmerna Om jag vänder mig om och Mun mot mun.

Richardson är gift med skådespelaren Jakob Eklund, som även han medverkat i ett antal Bergmanproduktioner.

Källor

  • Expressen, 31 juli 1997.
  • Svensk filmdatabas.

Bilder / videor